Medlemmars erfarenheter

DJ Maytan

DJ Ă€r född i Reno, Nevada, USA och uppvĂ€xt i en multikulturell social miljö. I skolan var hans bĂ€sta vĂ€nner svarta, ursprungsbefolkningen (indianer) och kineser. Som ung lĂ€rde DJ sig att bli nyfiken pĂ„ andras kultur och betraktelsesĂ€tt. Han etablerade ett synsĂ€tt att alla har intressen, förmĂ„gor, kapaciteter oberoende var pĂ„ jorden de Ă€r födda – som genom trĂ€ning och utbildning kan gagna dem sjĂ€lva och samhĂ€llet.

Rasismen Ă€r ett stort problem i USA och DJ Maytan deltog ofta i inkluderande projekt redan som universitetsstuderande. Som musiker var han alltid intresserad av musik och kulturliv frĂ„n olika kulturer och DJ har rest till flera lĂ€nder för att lĂ€ra sig mer – t.ex. till Indien för att jobba med Ravi Shankar. DJ var med pĂ„ inspelningar i Hollywood dĂ€r musiker frĂ„n olika vĂ€rldsdelar deltog. Varje projekt var unik med varierande slags musik och olika instrument.

Till Sverige kom DJ Maytan 1970 som inbjuden artist. Han blev uppmanad att bygga upp musiklinjen i Karlstad dĂ€r flera duktiga musiker utbildades: t.ex. Nils Landgren, jazztrombonist. Han var Ă€ven med att bygga upp Musikhögskolan i PiteĂ„ dĂ€r de Ă€ven inbjöd resurser frĂ„n zigenare (romer) och samer. DJ uppmuntrade och hjĂ€lpte samerna att Ă„ter respektera sin kultur och att Ă€ven etablera juridiskt sitt kulturliv. Tillsammans med sameledarna etablerades dĂ„ sex stiftelser/rĂ„d i Sameland (de historiska samiska bosĂ€ttningsomrĂ„den) som inkluderade norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Samerna valde ofta DJ Maytan att representera  dem vid internationella FN-organisationers WCIP – World Council of Indigenous Peoples möten.

Åren 1995 – 2000 jobbade DJ Maytan under Muhammad Yunus i ett mikrofinansieringsprojekt i Bangladesh och Afrika. DJ Maytan var en liason mellan Ericsson och Muhammad Yunus (han fick Nobel Peace Prize för sina satsningar att lyfte miljoner över fattigdomsgrĂ€nsen).

DJ Maytan har samverkat med flera internationella organisationer mest under FN som delvis arbetade med att öka medvetenheten hos företagare att arbeta med hĂ„llbara projekt och ta socialt ansvar för sina insatser – corporate responsibility for increased global security, peace, healthy environment and happiness.

Sedan flyktingarna kommit till Sverige har DJ Maytan arbetat som tolk och Àven via SFI för att hjÀlpa till att identifiera talanger, intressen, fÀrdigheter och att hjÀlpa dem att kÀnna sig nyttig av att vara hÀr.

Han har varit med flera stadsprojekt för att bemötta gĂ€ngproblematik. I de stĂ€der han har bott har DJ Maytan alltid gett stöd Ă„t stadens eller grannskapens processer för att öka trivsel. Ett exempel var en stad med ett stort problem: det fanns över 400 gĂ€ng som brĂ„kade med varann och förstörde mycket. Tillsammans med stadsledningen, polisen och gĂ€ngledarna etablerades projekt – sĂ„som att bygga tillflyktslĂ€ger för hemlösa och flyktingar.

DJ Maytan bevakar över 100 projekt i olika vĂ€rldsdelar för hur man bemöter mĂ„ngfald – de projekt som lyckas har en sak gemensam – de tar tillvara deltagarnas individuella förmĂ„gor, intressen, engagemang med mera och definierar projekt som utnyttjar dessa förmĂ„gor.

Harald Indgul

Harald Àr fött i Kristiansund, Norge 1969. Han deltog i musiklivet som ungdom och spelade i trombon och baryton/euphonium i tre musikorkester som en duktig amatör pÄ 80-90-talet. Han var redan som tonÄring intresserad i de stora samhÀllsutmaningarna och engagerade sig sedan i slutet av 80-talet med grannskapsprojekt och föreningsaktiviteter.

Han kom till Sverige 1993 och under ett par Är i Sveg arbetade han med föreningar för att skapa mötesplatser och möjligheter för dialog. Harald kom till Sollentuna 1995 och fortsatte sitt engagemang, bland annat med regelbundna föreningsmöten i Sollentuna och Storstockholm.

Harald har medverkat pÄ flera regionala konferenser, sommarskolor och evenemang i Storstockholm kring mÄngfaldsfrÄgor, integrationsarbete och grannskapsutveckling.

Harald brinner för grannskapsutveckling och utforskar metoder och strategier för att engagera fyra aktörer (grannskapen, kommun och statliga myndigheter, skolorna och civilsamhÀllet och företag). Det Àr mÄnga frÄgor kring grannskapsprocesser, t.ex. hur man mobiliserar ungdomar i grannskapen, hur man koordinerar insatserna frÄn de fyra aktörerna i grannskapen och tillsammans via regelbundna reflektionsmöten i grannskapen förstÄr processerna och de sociala krafter som pÄverkar alla i grannskapen.

Hans engagemang strÀcker sig över ett stort omrÄde, som affÀrsrÄdgivning för startups, marknadsföring, försÀljning, IT-rÄdgivning, teknisk support, webbproduktion och inspiratör i projektsammanhang. Harald komponerar Àven egna lÄtar för bland annat blÄsmusik pÄ bestÀllning och han spelar keyboard, flöjt och xaphoon (pocket sax).

Luis Palma Aguirre
Hidden content
Barbro Borud
Hidden content
Bijan Safai
Hidden content

Medlemmars meriter

Print Friendly, PDF & Email