Boka Graham Foundation Orchestra storband, jazzorkester

Globalt sett blir det bättre

Det är så lätt att dras ner i ett tänk att det bara blir värre och värre. Mordbränder,  global uppvärmning, misshandel, skrämmande djurhantering, bilbomber, jordskred, valfusk, våldtäkter, svält, gerillaattacker, diabetes, oväder, läkemedelsskandaler, fördomar, rasism, torka, droger, mutor, meningslöshet, atomsprängningar, orättvisor, intriger, dödsskjutningar, våld och sargade själar. Det finns egentligen ingen ände på allt elände. Vi hör det ständigt på nyheterna, ser det på löpsedlarna, i all form av media och till och med pratar(!) med varandra – när det kommer riktigt nära.

Men faktum är att det blir bara bättre och bättre – globalt sett. Enligt fakta från FN, Världsbanken och Världshälsoorganisationen blir världen allt friskare, rikare, friare och fredligare. Svårt att tro, eller hur? Siffrorna bevisar att så sent som 1980 hade endast 50% av världens befolkning förbättrad vattenkvalité, nu har 90% bra vatten. År 1820 levde 90% av världens befolkning i fattigdom, nu är det 10%. Nästan samma siffror gäller för analfabetism. 1900-talet har varit det minst våldsamma århundradet någonsin om man jämför i procent på befolkningsstorleken. Mänsklighetens medellivslängd var 30 år 1850 och nu är den över 70 år. Hela 50% av världens befolkning led av undernäring 1945 och 2015 är det runt 10%.

Detta går att läsa i den glädjande faktaspäckade boken Framsteg, tio skäl att se fram emot framtiden av Johan Norberg. 

Självklart finns fortfarande orättvisor, sjukdom och våld kvar på vår jord. Vi ska inte blunda för det. Men det kan ändå vara nyttigt att ha ett rimligt perspektiv. Media tror att deras uppgift är att sälja lösnummer med sensationella rubriker, därför får vi veta om bilbomben på andra sidan jordklotet.

Glädjande nog går det mänskliga medvetandet mot nolltolerans för orättvisor och våld. Min övertygelse är att i framtiden kommer alla få känna sig trygga och vara mätta samt få möjlighet till utbildning. Vi kommer vara kloka och miljövänliga, inkluderande till vem vi än möter. Vi kommer kunna utgå ifrån att omgivningen vill alla väl, till och med kunna lita på företag och myndigheter. Ja, jag är övertygad om att även öknen kommer blomma.

Barbro funderar

Print Friendly, PDF & Email
Musik som exempel på trivsel i mångfald